Chicklet Chooser

Add to Google Reader or Homepage

FeedBurner FeedCount

Cari Blog Ini

Jumaat, 16 September 2011

KHUTBAH JUMAAT 16 SEPTEMBER 2011 DI MASJID TAMAN INTANMERDEKA JIWA & NEGARA RAYAKAN KEMENANGAN

Khutbah Jumaat dan Imam Jumaat telah disempurnakan oleh Ustaz Muhammad Ibrahim di Masjid Taman Intan Sungai Petani Kedah.

الحمد لله الذى أرسل رسوله بالهدى ودين الحق ليظهره على الدين كله ولوكره المشركين أشهد أن لاإله إلا الله وأشهد أن سيدنا محمدا عبده ورسوله اللهم صل وسلم وبارك على سيدنا محمد وعلى أله وأصحابه ومن تبعهم بإحسان إلى يوم الدين أما بعد فيا عباد الله ! اتقواالله حق تقاته ولاتموتن إلاوأنتم مسلمون

Wahai hamba-hamba Allah! Bertaqwalah sekalian kamu kepada Allah dengan sebenar-benar taqwa. Dan janganlah kamu mati melainkan dalam keadaan Islam.

Saya menyeru diri saya sendiri dan juga sidang Jumaat sekalian agar kita sama-sama meningkatkan ketaqwaan kita kepada Allah dengan melakukan segala suruhan-Nya dan menjauhi segala yang ditegah-Nya.

Sidang Jumaat yang dihormati sekalian!!

Firman Allah dalam ayat 123, Surah Al-Baqarah:

واتقوايوما لاتجزي نفس عن نفس شيئا ولايقبل منها عدل ولاشفاعة ولاهم ينصرون

Maksudnya: "Dan takutlah kamu dari (huru-hara) hari kiamat (yang padanya) seseorang tidak dapat mengganti atau melepaskan orang lain sedikitpun, dan tidak akan diterima daripadanya sebarang tebusan dan tidak akan memberi manfaat kepadanya sebarang syafaat; dan orang-orang yang salah itu tidak akan ditolong (dari azab sangsara).

Suasana sambutan hari raya masih begitu terasa dengan pelbagai cara sambutannya termasuk rumah terbuka silih berganti bagi meraikan anugerah hari raya oleh Allah s.w.t. setelah sebulan melalui ujian hawa nafsu dengan tarbiah Ramadhan.

Ketika menyamabut ketibaan Syawal 1432H maka marilah kita sama-sama menghitung diri sama ada tarbiah sebulan Ramadhan telah mampu menundukkan hawa nafsu atau kita yang semakin tunduk pada hawa nafsu dan syaitan.

Bagaimana dengan Solat jamaah dan masjid semakin meriah atau kembali lengang kosong. Bagaimana dengan zikrulLah dan amalan sunat yang lain semakin bertambah atau ditinggal terus.

Bagaimana kita dengan al-Quran sama ada semakin rapat atau sudah disimpan dan dilupakan. Bagaimana dengan makan minum kita sama ada berhati-hati dengan menjaga halal haram dan tidak berlebihan atau lebih suka melempias nafsu makan hingga melebihi had dan membazir.

Adakah kita layak melaungkan takbir kemenangan dengan kedatangan Syawal, sedangkan kita tewas pada hawa nafsu dan syaitan terutama ketika kita menyambut hari raya. Ini jauh bezanya dengan pejuang Islam dahulu yang bukan sahaja berjaya menewaskan hawa nafsu malah berjaya mengalahkan musuh di medan perang seperti dalam peperangan Ahzab, Hunain yang berlaku dalam bulan Syawal.

Sebagai meneruskan usaha dalam melahirkan kita sebagai hamba Allah yang taat sepanjang tahun bukan setakat menjadi hamba Ramadhan yang baik pada bulan Ramadhan sahaja, maka marilah kita sama-sama menunaikan puasa sunat 6 hari bulan Syawal. Sama-samalah kita merebut kelebihan puasa sunat terutama berpuasa 6 hari di bulan Syawal bagi menyahut sabda Nabi s.a.w.:

من صام رمضان تم اتبعه ستا من شوال كان كصيام الدهر - رواه مسلم

Maksudnya: "Sesesiapa yang telah berpuasa fardhu Ramadhan kemudia diikuti pula dengan berpuasa enam hari di bulan Syawal maka adalah pahalanya seperti dia berpuasa sepanjang tahun."

Abu Said Al-Khudri r.a.: Rasulullah sa.w. dengan sabdanya:

من صام يوما فى سبيل الله بعد الله وجهه عن النار سبعين خريفا - رواه البخارى

Maksudnya : "Sesiapa yang berpuasa satu hari pada jalan Allah, nescaya Allah s.w.t. menjauhkan mukanya dari api neraka sejauh 70 tahun perjalanan."

Firman Allah s.w.t. dalam ayat 34, Surah al-Namlu:

قالت إن الملوك إذا دخلوا قرية أفسدوها وجعلوا أعزة أهلها أذلة وكذلك يفعلون

Maksudnya : "Raja perempuan itu (Ratu Balqis) berkata: "Sesungguhnya raja-raja, apabila masuk ke sebuah negeri, mereka merosakkannya, dan mereka menjadikan penduduknya yang mulia kepada hina-dina; dan demikian itulah mereka akan lakukan."

Sesuai dengan sambutan hari raya pada tahun ini dalam suasana sambutan hari kemerdekaan negara kali ke-54, maka marilah kita sama-sama melihat perbezaan antara 2 golongan yang menyambut 2 perayaan ini di mana orang yang berjaya dalam tarbiah Ramadhan akan menyambut hari raya penuh kesyukuran dengan memperbanyakkan amal ibadah, sedangkan golongan yang gagal dalam tarbiah Ramadhan biasanya akan memenuhi hari raya mereka dengan maksiat.

Golongan yang betul-betul menghayati erti kemerdekaan maka mereka terus bersemangat untuk mengisikan kemerdekaan dengan Islam sebagaimana yang pernah diungkapkan oleh Rub'i bin Umar ketika menjawab pertanyaan Rustam panglima Parsi ketika berlakunya peperangan al-Qadisiah: "Allah telah mengutuskan kami untuk memerdekakan sesiapa yang dikehendaki dari menyembah sesama manusia kepada menyembah Allah yang Esa.

Memerdekakan manusia daripada kesempitan dunia kepada lapang dan luasnya akhirat dan daripada belenggu kezaliman agama lain yang sesat kepada keadilan Islam." Manakala golongan yang kedua dan gagal dalam menyambut kemerdekaan ialah golongan yang hanya mendabik dada seronok sambut merdeka dengan cara hiburan penjajah, berpakaian dan bergaul bebas seperti penjajah, mengagungkan pemikiran dan sistem perundangan penjajah. Golongan ini hanya tahu melaungkan kalimah merdeka sedangkan dirinya terus dijajah.

Penjajahan sesebuah negara dan bangsa kebanyakkannya membawa satu perubahan yang besar kepada rakyat dan keadaan negara yang terjajah. Kebiasaannya setiap penjajah kuffar terhadap negara umat Islam akan membawa kepada 3G yang menjadi matlamat utama penjajahan iaitu:

(1) God iaitu Tuhan atau agama penjajah
(2) Glory iaitu kemasyhuran dengan kejayaan penjajahan yang dilakukan dan;
(3) Gold iaitu mengaut keuntungan daripada hasil mahsul yang didapati di negara jajahan.

Kedatangan Portugis ke Tanah Melayu dengan runtuhnya Empayar Kesultanan Melayu memulakan era penjajahan di negara kita. Penjajahan kuffar ini bukan sahaja mengubah syistem politik, sosial dan ekonomi Islam kepada ciptaan manusia malah penjajah turut berjaya melahirkan umat Islam yang berfikiran penjajah melalui syistem pendidikan yang begitu memberi kesan besar hingga hari ini.

Penulisan sejarah yang diajar di sekolah dan universiti tidak banyak menyentuh berkenaan matlamat menghancurkan Islam melalui penjajahan sebaliknya lebih banyak disentuh hanya untuk mengaut emas dan rempah sahaja. Malah peranan ulama' dan pejuang kemerdekaan yang betul-betul melawan penjajah digelapkan sebaliknya anak buah penjajah British diagung-agungkan.

Sejak akhir-akhir ini suara marah kepada komunis begitun kuat bergema sedangkan cara pemikiran komunis terus subur antaranya menganggap agama sebagai candu masyarakat iaitu merbahaya dan boleh memundurkan negara jika agama dipegang kemas oleh rakyat. Golongan ini begitu takut jika rakyat kembali kepada Islam yang boleh mmenggugat kuasa mereka.

Kebanyakan Negara umat Islam yang sudah merdeka tetapi terus dipenjara. Mereka bangun melaungkan bahawa mereka telah bebas sedangkan mereka terus diberkas. Benarlah kata-kata seorang tokoh Islam "bahawa kita tidak sepatutnya bergembira dengan kembalinya penjajah ke Negara mereka sebaliknya kita sepatutnya bergembira bila pemikiran, roh dan undang-undang penjajah hilang daripada terus membelenggu umat Islam dan Negara kita."

Kita dapat saksi sendiri walaupun sudah 54 tahun kita merdeka namun penjajahan musuh Islam terus berlangsung tanpa tentangan malah dialu-alukan terutama melalui Propaganda Yahudi yang dinamakan senjata 5S.

Senjata 5S dimaksudkan ialah;

(1) Song iaitu hiburan yang melalaikan yang menghancurkan akhlak umat Islam termasuk ketika kita menyambut hari raya dan merdeka. Cara hidup bebas daripada pegangan agama merupakan antara senjata paling licik sebagaimana yang pernah disebut oleh Zwimmer: "Kita telah berjaya melahirkan Negara Islam generasi belia yang tidak mengetahui hubungannya dengan Allah malah tidak ingin untuk mengetahuinya. Kita berjaya mengeluarkan orang Islam daripada Islam walaupun tidak memeluk Kritian, seterusnya kita akan lahirkan generasi yang diingini oleh penjajah iaitu tidak lagi mempedulikan isu besar sekeliling mereka sebaliknya lebih suka berehat dan malas serta matlamat hidup mereka hanya untuk memenuhi nafsu syahwat semata-mata."

(2) Spirit iaitu mabuk arak dan dadah sehingga Negara kita sampai hari ini gagal membersihkan nama sebagai Negara pengguna arak nombor 10 paling tinggi di dunia, malah apa yang terbaru bila cadangan penjualan Esso Malaysia Berhad (ESSO) dan syarikat-syarikat berkaitannya kepada sebuah syarikat arak dari Filipina.

(3) Sex iaitu meluasnya zina sehingga baru-baru ini akhbar memuatkan berita bagaimana sekolah mengandung di Melaka perlu tambah bangunan kerana semakin ramai mereka yang mengandung luar nikah ingin memasukinya. Islam sentiasa mengarahkan umatnya agar menutup pintu zina termasuk melalui pergaulan bebas.

Amaran Nabi s.a.w. dalam suatu Hadis yang diriwayatkan oleh Tirmizi:

لأن يطعن فى رأس أحدكم بمخيط من حديد خير له من أن يمس امرأة لاتحل له

Maksudnya: "Lebih baik seorang daripada kamu menikam kepalanya sendiri dengan jarum besi daripada dia menyentuh perempuan yang tiada halal baginya."

(4) Sport iaitu sukan sehingga yang gila sukan tanpa rasa salah meninggalkan solat malah negara mengiktiraf Israel kerana sukan.

(5) Smoke iaitu amalan merokok kerana kebanyakan syarikat rokok milik yahudi sedangkan yahudi begitu bersungguh-sungguh melarang penganutnya daripada merokok ketika mereka menggalakkan orang lain untuk cepat mati dengan amalan merokok disamping menambah keuntungan dengan hasil jualan rokok.

Oleh itu sempena berada pada hari mulia dan bulan yang mulia ini marilah kita sama-sama memerdekakan diri kita daripada menjadi hamba kepada hawa nafsu dan syaitan serta musuh Islam. Biarlah takbir yang kita laungkan menyambut kemenangan menjadi hamba Allah bukan kembali menjadi hamba hawa nafsu dan syaitan. Biarlah laungkan merdeka yang kita laungkan menyambut kemenangan dalam menghalau syistem dan pemikiran penjajah keluar dari diri dan negara tercinta bukan mulut kata benci penjajah sedangkan tindakan terus memuja penjajah.

Islamkanlah sambutan hari raya kita. Islamkanlah sambutan hari merdeka negara kita. Islamlah kita dalam semua cara hidup kita berjaya dunia dan akhirat.

Firman Allah dalam Surah Al-A'araf, ayat 97-98:

أفأمن أهل القرى أن يأتيهم بأسنا بياتا وهم نائمون . وأمن أهل القرى أن يأتيهم بأسنا ضحى وهم يلعبون

Maksudnya: "Patutkah penduduk negeri itu (bersedap hati) serta merasa aman daripada kedatangan azab Kami kepada mereka pada malam hari, semasa mereka sedang tidur? Atau patutkah penduduk negeri itu (bersedap hati) serta merasa aman daripada kedatangan azab Kami kepada mereka pada siang hari, semasa mereka sedang leka bermain-main?

2 ulasan:

yg m'harapkan magfirahNya Ustaz Thrash, berkata...

Salam alaik ustaz,
Tertarik sgt pada transkrip khutbah ini.. mcm ada magnet.

Ia menyedarkan bahawa erti kemerdekaan sebenar yang dituntut Islam. Hal-hal terselindung dalam gerak gempur penjajahan yg tidak diketahui.

Mohon share untuk disebarkan pd ummat Islam di Malaysia khususnya.

Teruskan perjuangan, doakan saya dan rakan2 dalam doa rabithah ustaz..

Urusetia LANDAS berkata...

silakan untuk share ... ana sempat minta teks daripada Ustaz Muhammad Ibrahim atau Ustaz Mat Cina selapas solat Jumaat ... segala kesilapan semasa menaip pohon diperbetulkan

Ustaz Kamaruddin Kassim

 

Pengikut